Houbařská sezóna vrcholí

Houbařská sezóna právě vrcholí

Letošní léto opravdu přeje všem houbařům. Nejinak je tomu i v lesích okolo Rožnova pod Radhoštěm, kde roste mnoho druhů  hub. Procházka lesem  pomáhá odbourávat stres a pokud k tomu ještě najdete krásné hřiby, křemenáče či klouzky je tato radost a pohoda ještě větší.

Nasbírat houby je jedna věc, ale je potřeba je i náležitě zpracovat. Obvykle lidé houby zpracovávají  jako pokrm. Může to být houbová polévka, omáčka nebo houby všemožně konzervují nebo suší.

Dnes jsem si pro Vás připravil  tři recepty z našeho  Bodykey programu na hubnutí podle genů .

V tomto on line programu máme přes 3500 receptů, které mají vyvážené složení. To znamená že je v celém pokrmu vyvážené množství bílkovin, tuků a sacharidů. Jídla jsou velmi chutná a příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne to každý.

IMG_20160817_204657

Zapečené papriky s houbami a vajíčkem

Suroviny

1.porce

  • Houby – 100 g
  • Cibule – 30 g
  • Kmín, semínka – trochu
  • Vejce – 1 kus
  • Eidam, 30% tuku v sušině – 20 g
  • Sůl – trochu
  • Paprika, červená – 100 g
  • Pšenično-žitný chléb – 65 g

Příprava

Troubu si předehřejeme na 180° a připravíme si alobal.

Houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky. Lehce podlijeme vodou, přidáme kmín a necháme asi 10 minut podusit.

Mezitím sýr nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme, odkrojíme stopku a vydlabeme zrníčka. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno.

Cibulku přidáme k houbám a dusíme dalších asi 5 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce a zprudka za stálého míchání osmažíme asi 5- 7 minut. Dosolíme dle chuti. Přidáme sýr a dobře promícháme.

Papriky naplníme houbovou směsí a zabalíme do alobalu, aby nám směs nevytekla. Pečeme asi 15- 20 minut.

Podáváme s chlebem.

Houbové rizoto s brokolicí a šunkou

Suroviny

1.porce

  • Rýže – 60 g
  • Parmezán, 32% tuku v sušině – 20 g
  • Brokolice – 100 g
  • Řepkový olej – 5 ml
  • Míchané houby, myté – 50 g
  • Sůl – trochu
  • Šunka, uzená – 40 g

Příprava

Rýži uvaříme dle návodu.

Brokolici omyjeme, osušíme, rozebereme na růžičky a větší kusy pokrájíme. Uvaříme v páře doměkka asi 5-7 minut.

Mezitím houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na kostičky. Sýr nastrouháme najemno.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme šunku a houby, společně restujeme 2-3 minuty. Pak přidáme rýži a brokolici, promícháme a ještě přibližně 2 minuty společně prohříváme. Dle potřeby dochutíme solí.

Podáváme teplé posypané sýrem.

Krémové noky s houbami

Suroviny

1.porce

  • Gnocchi, čerstvé – 120 g
  • Tymián, sušený – trochu
  • Cibule – 50 g
  • Jogurt, <1% tuku – 40 ml
  • Stroužek česneku – 5 g
  • Tvaroh, <1% tuku – 40 g
  • Míchané houby – 150 g
  • Sůl – trochu
  • Parmezán, 32% tuku v sušině – 15 g
  • Pepř, černý – trochu
  • Olivový olej – 5 ml

Příprava

Noky uvaříme dle návodu.

Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Parmezán nastrouháme najemno.

Na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm 2- 3 minuty restujeme. Přidáme česnek, prohříváme ještě asi 1 minutu a přidáme i houby. Dobře promícháme. Mírně podlijeme vodou a vaříme přibližně 6 minut.

Přidáme tymián, odstavíme z vařiče a vmícháme jogurt a tvaroh. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Nakonec přidáme sýr a noky. Dobře promícháme a podáváme.

 

Přejeme Vám dobrou chuť .

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *