Jak poznat kvalitní burčák?

img_20160904_152944

Jak poznat kvalitní burčák

Burčáková sezóna je v plném proudu. Všude podél cest lákají reklamní tabule potencionální zákazníky na ten jejich „Pravý burčák“ Dá se věřit všemu, co nám nabízejí? Jak poznat kvalitní burčák a kdy je naopak lepší si nechat zajít chuť?

„Mlékem starců“  se také nazývá Burčák- částečně zkvašený mošt z hroznů vinné révy. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Kvašení vinného moštu způsobují kvasinky, které se na hrozny  dostanou  přirozenou cestou během zrání.

Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin.

Podle fází kvašení je v něm  1 až 7 % alkoholu

Barva kvalitního burčáku je žlutá, mléčná až světle okrová. Jeho vůně by měla připomínat hrozny a ucítit bychom měli příjemné, ovocné muškátové tóny.

Co je  Burčák?

Označení burčák může nést pouze ten zkvašený mošt, na jehož výrobu byly použity výhradně hrozny z českých a moravských vinic. Jsou-li dovezené ze zahraničí, měl by být nápoj označen jako „Částečně zkvašený hroznový mošt“.

Lidé by měli kupovat kvalitní burčák přímo u vinařů nebo v dobrých vinotékách, kde mají 100% jistotu o původu burčáku.  Ročně se ho  vypije  statisíce litrů.  Na burčák padne zhruba pět procent celkové produkce vína.

Stadia burčáku
Sladký – ještě ovocný mošt, kde převažuje přírodní cukr nad alkoholem
Ve varu – vrcholné stadium burčáku
Zlomený (řezák) – chuť alkoholu převyšuje sladkost
Mydliňák – chuť je různorodá, cukr zaniká, kyseliny jsou ostřejší
Mladé víno – téměř čisté, kdy vystupuje vůně odrůdy

Kdy je nejlepší čas?

Vinařským zákonem uznané období pro prodej burčáku je od 1. srpna do konce listopadu. Český burčák z raného vína je k dostání spíše až v druhé polovině či na konci srpna.

Z domácích surovin je kvůli klimatickým podmínkám těžké vypěstovat do první půlky srpna odpovídající hrozny

Na burčák se využívají rané aromatičtější odrůdy jako Müller Thurgau, Muškát moravský či Irsai Oliver.

V poslední době se začínají vysazovat i speciálně vyšlechtěné odrůdy, které dozrávají dříve a obsahují tak více přírodního cukru. Takovou odrůdou je například Solaris.

Burčák z něho jsme letos ochutnali v Lednici ve vinařství Cibulka na víkendovém pobytu , který jsme dostali od firmy Amway a byl opravdu skvělý.

Pravý burčák je vlažný a vzniká přibližně týden od slisování hroznů. Burčák zůstane v té správné fázi jen několik hodin, maximálně pár dní. Když si ho tedy převezete domů s tím, že si na něm budete pochutnávat několik následujících dnů, většinou se vám to nepodaří, protože neustále pracuje, dál kvasí a s původním burčákem pak už nemá mnoho společného. Pokud si chcete burčák  odvézt domů , nezapomeňte láhve neutahovat a neustále odpouštět.

Pití burčáku na zlepšení zdraví

Stará dobrá rada zní, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve. Burčák totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, bílkovin a kvasinek.

Vitamíny B vedou, ale to není vše! Například tiamin-vitamín B1 podporuje srdeční činnost. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí. Sečteno podtrženo burčák působí příznivě na cévní systém , zažívání a má dobrý vliv i na pokožku.

Burčák je nápojem poměrně výživným; pouhé 2 dcl v sobě ukrývají 500 – 850 kJ. Pokud si hlídáte denní příjem energie, je v případě burčáku nutná jistá ostražitost. Kalorický příjem však částečně vyváží naprosto přírodní původ bez přidaných chemických látek, značné množství vitamínů skupiny B, které mají pozitivní vliv na činnost srdce i nervové soustavy a pozitivně ovlivňují také stav pokožky. Podobně jako zralé víno obsahuje i burčák cenná přírodní barviva a aromatické i fenolické látky, které disponují značně pozitivními účinky na lidské zdraví.

Například modré odrůdy révy proslavily červená barviva (antokyany), která chrání cévy, zpomalují růst rakovinných buněk a dokonce prokazatelně zlepšují zrakové schopnosti ve ztížených světelných podmínkách. Bílé odrůdy, respektive jejich slupka, obsahují tzv. flavonoidy. Tyto látky disponují výrazným pozitivním účinkem na kondici cévní soustavy. Mezi další cenné látky patří třísloviny, které mají antibakteriální a antivirové vlastnosti. Pokud ale tříslovin požijete velké množství, bude vás bolet hlava!

Nicméně vypít čtyři až šest litrů burčáku (tedy pokud bychom vzali lidovou radu vážně), nemusí být úplně dobrý nápad, zejména pokud byste to vypili rychle. Jako první by se zřejmě začala ozývat vaše střeva, protože burčák má silně pročišťující účinky.

Dalším úskalím při pití burčáku může být množství alkoholu. Ve fázi vrcholného kvašení se v něm vyskytuje čtyři až šest procent alkoholu. Pro srovnání bílé víno obsahuje kolem dvanácti procent.

Burčáky u cest a co s nimi?

Rozkládací stolky u cest a plastové láhve s burčákem vystavené přímému slunci nejsou ideálním místem pro nákup.

„Kdo si nechce ublížit, ať v takových podmínkách nekupuje. Nikdy nevíte, co je tam  přimícháno  – voda, cukr, jablka. Barva takových burčáků je někdy až hnědá, ale přes tmavé láhve to nevidíte.

 

Stejně opatrně by měl člověk postupovat u červeného burčáku. Ten kvasí jen několik málo hodin, a proto si na pravý červený burčák musíte dojít do vinotéky nebo k vinaři.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *