Kde na výlet v Chorvatsku

Kde na výlet v Chorvatsku ? 

     

Na letošní dovolené v Chorvatsku  jsme si cíleně udělali výlet do velmi starého královského města Nin, které je mimo  jiné známé jedním z nejstarších  solivaru v Chorvatsku. Solivar je způsob získávání kvalitní mořské soli odpařováním mořské vody v mělkých lagunách přírodními postupy.

Vzniká  tak   velmi zdravý produkt -přírodní mořská sůl, která dodává  tělu mnoho důležitých stopových prvků.

 Kamenná sůl  nebo mořská?

            Při výběru přírodní mořské soli, máme na výběr ze dvou základních typů, a oba mají své výhody a nevýhody:

         Kamenná   sůl,  která se těží v solných dolech je velmi starou solí.  Náklady na získáni  takové soli nejsou tak vysoké a bývá obvykle levnější jako sůl mořská.

        Nová mořská sůl je vyráběna odpařováním z čerstvé mořské vody.  Výhodou této soli je to, že může obsahovat více minerálních látek, které někdy chybí v kamenné soli.

       A právě v městě Nin se vyrábí takováto kvalitní sůl v biokvalitě, bez příměsí.

Kterou ze solí máme používat?

 Obecně platí, že  je  vhodné  používat  jednu z nich.  Vyhýbáme  se pouze solím rafinovaným to je stolním kuchyňským solí.

Kdy solit jídlo?  

Je dobré osolit jídlo těsně před konzumaci.   Jinými slovy, vařit jídla  bez soli a před dokončením pokrmu jídlo osolit.

Kolik soli bychom měli spotřebovat?

Většině dospělým lidem stačí dávka  do 2000 mg nerafinované mořské soli denně.   Děti potřebují méně, v závislosti na jejich velikosti a hmotnosti.

Účinky mořské soli. 

 Přírodní sůl je obecně velmi zdravý produkt. Nerafinovaná mořská sůl je důležitým zdrojem minerálů.   To je dnes zvláště  důležité , protože ve velké míře  jíme  potraviny s velkým   minerálním deficitem kvůli hybridním plodinám, moderním technologiím při zpracování potravin a rafinaci.

Mořská sůl má malý nebo žádný účinek na krevní tlak.   Pomáhá udržovat elektrolyt a osmotickou rovnováhu.   Má také alkalizující účinek na organismus a v  čínské lékařské terminologii je extrémně  jang .

Sodík  ,  je rozhodující pro osmotickou rovnováhu a důležitý k rozpuštění jiných minerálů v krvi.   Nedostatek sodíku  způsobuje , že se tyto  jiné minerály  stávají pro tělo nedostupné a sráží  se do měkkých tkání. Vyhnout se používání kvalitní mořské  soli  je třeba jen zřídka, a často je to i   nebezpečné, protože tato sůl je zdrojem důležitých minerálních látek.   Mořská sůl je vhodná téměř pro každého.   Většina  lidí  ji velmi  dobře toleruje bez nežádoucích účinků, pokud je správně používána. U vysokého krevního tlaku může mořská sůl  pomoci tento tlak eliminovat.

Co je stolní sůl?

      Stolní sůl je vysoce rafinovaný produkt a je  to jedna z nejhorších a nejvíce  nezdravých potravin.   Prakticky všechny jeho stopové minerály chybí tak, že je to téměř čistý chlorid sodný.   Tyto stopové prvky jsou se soli  odstraněny a prodávány samostatně.   Taková  sůl   by  měl být zcela zakázána a naše zdraví by bylo mnohem lepší.

 Nevyvážený obsah minerálních látek u takové to soli ve skutečnosti způsobí další minerální nerovnováhu, protože je příliš vysoký obsah sodíku a velmi nízký obsah vápníku a hořčíku, dvou životně důležitých  minerálních látek,  které právě mořská sůl obsahuje.

    Stolní sůl má často i hliník k zlepšení sypkosti a je  často  bělena  jinými toxickými chemikáliemi.   Je to nedobrý ,  toxický produkt, kterému  by jsme se  měli obloukem vyhnout.

Sůl a hořčík

            Jedním z nejdůležitějších minerálů , který chybí v rafinované kuchyňské soli je hořčík.   Hořčík je potřebný pro více než 1000 enzymů v našem těle a je deficitní ve výživě většiny lidí.

Hořčík bohužel chybí ve většině rafinovaných potravinách.   Mletí a úprava pšenice, aby se dosáhlo   bílé mouky odstraňuje 85% hořčíku.   Rafinace cukrové třtiny odstraňuje 98% hořčíku.   Bílá mouka, bílý cukr a rafinovaná stolní sůl jsou bohužel nejčastěji používané přísady ve stravě miliónů lidí.  Hořčík má vyrovnávací vliv na sodík.   Hořčík má relaxační vliv na srdce, což je jeden z důvodů, proč je aplikován při průběhu infarktu

Hořčík a krevní tlak. 

 Krevní tlak se zvyšuje po účinku stolní soli kvůli svému vysokému obsahu sodíku a nedostatku hořčíku .  Dochází k silné nerovnováze.   To má vliv na snížení hladiny hořčíku, které mohou sevřít tepny a zvýšit tak krevní tlak.

Mořská sůl obsahuje velké množství hořčíku, což je důvod, proč obvykle nemá na krevní tlak vůbec vliv, proto by v kuchyni měla být k vaření pouze mořská sůl.  Pokud má  člověk přiměřené množství biologicky dostupného hořčíku  nemá i zvýšené množství soli na krevní tlak žádný vliv. Nicméně ,  potravinové zdroje hořčíku jsou dnes dost vzácné, což je důvod, proč by měl každý člověk doplňovat hořčík v potravních doplňcích stravy. Velmi kvalitní hořčík je od společnosti Nutrilite od Amway.

Sodík a sůl  v naší stravě

            Mnoho přírodních potravin obsahují sodík.   Vynikajícím zdrojem je zelenina všeho druhu, jako je mrkev a řepa.   Červené maso, drůbež, vejce a ryby jsou také vynikajícím zdrojem.               Rafinované potraviny mají nedostatkem přírodního sodíku, ale jsou doplněný rafinovanou solí.   Mnoho rafinovaných potravin jsou nevýrazné chuti z důvodu špatné kvality jejich složek.   Ve snaze, aby se dochutily  přidává se  stolní sůl  často  ve velkém množství.

Mezi takové potraviny patří  hranolky , chipsy, pečivo, solené ryby, zpracované maso a konzervované polévky.   Mnoho dalších rafinovaných potravin obsahují překvapivé množství rafinované kuchyňské soli.

           GLUTAMAN SODNÝ

            Produkt související s kuchyňskou solí, je glutamát sodný nebo MSG.   Tato potravinářská přídatná látka je široce používaná jako látka zvýrazňující chuť v tisících připravených jídel.   Je také široce používán v čínské kuchyni, v sáčkových  polévkách  a dalších zpracovaných potravinách.

Závěr je , že používání kvalitní mořské soli vždy eliminujeme nežádoucí  účinky obyčejné stolní kuchyňské soli. Zde je odkaz na stránky ninského solivaru v Chorvatsku

.http://www.solananin.hr/hr/pocetna/

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *