Kojení a mléčné výrobky

breastfeeding-1570695__180KOJENÍ A MLÉČNÉ VÝROBKY

Mléko je  základní  potravina  a je používáno  po  staletí  na celém světě jako hlavní potrava pro děti.   Je to opravdu úžasná potravina, je-li správně používaná.

Mléko může být konzumováno ve svém čerstvém stavu nebo zpracované na sýr, syrovátku, smetanu, máslo, jogurt, kefír, podmáslí a další produkty.   Někdy  jsou  z  mléka  dále izolovány další  látky, jako je kasein(mléčná bílkovina) nebo laktóza (mléčný cukr).

Mléčné výrobky by měly být syrové, ale v dnešní době je to již skoro nemožné.

V každé oblasti se najde farmář, který většinou kvalitní mléko prodává . Získáni  je většinou komplikované, ale toto úsilí se opravdu vyplatí.  Mléčné výrobky, které jsou pasterizované, nebo homogenizované  obsahují mnoho chemických látek ,  jsou nižší kvality  a  jejich konzumace by měla být omezena.

  1. Pasterizace.

Pasterizace znamená zahřívat mléko po dobu 3o min  na teplotu  65 ° C . Modernější způsob se nazývá kontinuální způsob, kde  se mléko zahřívá  na 72 ° C  a současně po dobu alespoň 16 sekund prochází  přes měděné válce.   Další metoda se nazývá ultra-pasterizace, kde je teplota ještě vyšší.

Tento proces zabije mnoho bakterií  a to je  i zdůvodnění proč se pasterizace používá.   Bohužel, ale také ničí některé  důležité vitaminy  C, E  a další denaturuje nebo ničí některé choulostivé bílkoviny v mléce a vážně ohrožuje biologickou dostupnost vápníku .   Kromě toho to může mít vliv na stovky enzymů, hormonů a  imunitních  faktorů. Mléko může také obsahovat měď.

Pasterizace byla nutná před 100 lety .   Dnes  s moderními  chladícími a čisticími systémy v zemědělství  není nutná, vzhledem k velkému snížení kvality takto ošetřeného mléka.

  1. Homogenizace

homogenizace mléka znamená, že mléko je tlačeno přes otvory malých průměrů při extrémně vysokém tlaku čímž se  rozbijí  globule tuku v mléce na mnohem menší částice.   Tento proces  vyžaduje  extrémní teplo, takže je to    druhý pasterizační proces.

Homogenizace se provádí proto, že  tuk v mléce stoupá do horní části nádoby a odděluje se.   To je považováno za nevhodné.   Homogenizace tomuto jevu  brání, bohužel, dost těžce  mléko poškozuje. Takové  tukové částice  jsou tak malé , že mohou být absorbovány přímo do krevního oběhu, aniž by se štěpily. To může přispět k vzniku mléčné alergie a jiných zdravotních  problémů u dětí..

  1. Šlechtěné krávy.

Díky speciálnímu chovu,  produkují dnes krávy mnohem více mléka/až 40 l denně/ než tomu  bylo před lety a takové mléko není tak kvalitní,protože obsahuje velké možství močoviny.

  1. Léky v mléce.

Antibiotika, hormony a další léky  se dostávají do mléka  , což je také  nezdravé.

 

MLÉKO jako potravina, ne jako  nápoj

Mléko je často považováno za nápoj.   Pití  velkého  množství najednou je pro děti  škodlivé, protože  není tak snadno stravitelné.

Plnotučné mléko je velmi bohaté na tuky a   takéje bohaté na laktózu,  to je cukr , který je také obtížně stravitelný jak pro děti tak i dospělé..

Kromě toho, mléko má vysoký obsah vápníku.   Vápník je důležitý pro správný růst dítěte. Nicméně, pití příliš  velkého množství mléka má tendenci alkalizovat žaludek.   To není zdravé, protože žaludek má být pro správné trávení  velmi kyselý

JINÉ DRUHY mléka

Plnotučné mléko je mléko ,  které obsahuje jeho všechny  potřebné složky a to bez úprav a je to zdrojové mléko.   To je označováno jako plnotučné, protože obsahuje všechny mastné části.

Nízkotučné mléko  do 2 %  obsahu tuku

Někteří lidé kupují toto mléko , protože věří že  jejich děti nebudou   přibírat na váze . Pravý opak je pravdou, protože děti potřebují dostatek tuku.    Pokud se dítěti  nedodá ,  bude ho   pít více než  potřebuje  a zároveň  konzumuje více  mléčného cukru, který   způsobuje  přibývání na váze.

Konzumace většího množství  tuků skutečně pomáhá mnoha dětem i dospělým s redukcí své hmotnosti.

Podmáslí.

Toto je částečně fermentovaný mléčný produkt  , často s vysokým obsahem tuku.   Je stravitelnější pro některé dospělé než běžné mléko, protože kvasinky nebo fermenty spotřebují část  cukru v mléce.   Nicméně, kvasí a může ztížit stravitelnost.   Malé množství na cereálie může být prospěšné , ale to je tak asi vše.        J

Jogurt a kefír

Jsou fermentované mléčné výrobky a jsou velmi populární.   Často jsou snadněji stravitelné, protože mléčný cukr  byl spotřebován při  kvasím  procesu..

Nejlepší druhy jsou vyrobeny z bio mléka  a obsahují živé kultury a mnohé jako např.  Lactobacillus acidophilus, jsou zdravé pro funkci střeva .   Nejvíce jogurtů a kefírů  které se prodávají jsou pasterizované a  homogenizované, ochucené cukrem , s nízkým obsahem tuku a neživých  kultur.  Nejedná se tedy o velmi zdravé produkty a měly by být konzumovány jen zřídka.

 

První mateřské mléko

Jedná se o první mléko, které je produkováno  po porodu.   Má mírně modravou barvu a je nejlepší mléko v tom smyslu, že obsahuje speciální imunoglobiny  a jiné látky, které pomáhají připravit střevní trakt dítěte  na všechny položky jídla v budoucnosti.

Prvořadý úkol je  pomoci  matce začít  ihned kojit, protože kolostrum je nejlepší produkt pro narozené dítě.   V případě, že matka nemůže kojit jistě se najde jiná rodička, která by poskytla trochu mléka  předtím, než se začne používat  umělá výživa. To bude mít v budoucnu pro dítě neocenitelný význam, protože bude  dítě mnohem zdravější.

Mléko  a kojenci

Zatímco  je hodně sporů o konzumaci mléka u dospělých osob, všichni odborníci souhlasí s tím, že děti milují mléko a to zejména mateřské mléko.

Mateřské mléko je zdaleka nejlepší pro kojence  z těchto   důvodů.

1.Složením je pro dítě nenahraditelné.

  1. Je bez škodlivých bakterií . Běžný zdroj infekce u krmených dětí je právě uměla strava a voda , která se k přikrmování používá.

Pokud není  mateřské mléko  k dispozici nebo není dobře snášeno  existuje celá řada možností , jak ho kvalitně nahradit. Zde jsou dva způsoby.

Recept na bázi mléka a bázi masa .   Oba jsou velmi dobré, ale odborníci  upřednostňují mléčný postup.  Není zde žádné ovoce, žádné zrna, obiloviny a žádné cukry nebo sladidla . To je pro zdraví vašeho dítěte velmi důležité

baby-bottle-147735__180

Mléčný recept  na 100g  

– 2 šálky syrového, nepasterizovaného mléka. Nejlepší je kozí mléko. Kravské mléko  funguje také velmi  dobře.   Jestliže syrové mléko není k dispozici, můžete použít pasterizované, ale ne homogenizované organické mléko, nejlépe  od koz nebo krav  pasených na  pastvinách .

– 2 lžíce nejlépe syrové smetany.   Pokud taková   smetana není k dispozici, můžete použít organické pasterizované smetany.

– 2 čajové lžičky strouhané zmrzlé  ​​syrové   drůbeží játry v bio kvalitě.

– 1  vařený vaječný žloutek.   Připravte ho tak , že vaříte vajíčko pouze 2-3 minuty.   Vaječný žloutek musí být v tekutém stavu.

– 2 šálky buď pramenité  vody (nejlepší), nebo pokud není k dispozici, můžete použít 2 šálky   filtrované vody z vodovodu /nejlepší vodní filtr eSpring/.   Nepoužívejte vodu destilovanou nebo upravenou  reverzní osmózou, nebo vodu z vícestupňových  vodních  filtrů.   Toto je důležité.

Všechny složky rozmixujte a obsah uchovejte v ledničce.

Použijte  čisté kojenecké lahve, které s obsahem zahřejete  v  hrnci s horkou vodou, důkladně jej protřepejte a dejte dítěti.   Nikdy  by se neměla  dětská výživa ohřívat  v mikrovlnné troubě a nikdy by se neměla  vařit.

  1. Recept na bázi masa 100g

( je  pro děti, které nesnášejí mléko jakéhokoliv druhu)

  1. 4 šálky kuřecího, jehněčího nebo hovězího vývaru z

Obecný recept na  kostní vývar je : 4 kg kostí, umyjeme ve studené vodě.   Přiveďte k varu.   Pokud pěnovitý materiál stoupá na povrch, odstraňte jej  .

Vaříme kostní vývar pouze 3 až 4 hodiny.   (Toto je odlišné od některých jiných receptů. ) Pak vyjměte z plotny . Chraňte před mrazem.

  1. 60g vařené a drcené jehněčí kotlety (které nemusí být organické) nebo jiné jehněčí maso. Jehněčí kotletky jsou asi nejlepší
  2. 2 čajové lžičky strouhané , ​​zmrazené, syrové organické drůbeží játry.
  3. 1. vařený vaječný žloutek. Připravte si to tím, že vaří vajíčko pouze 2-3 minuty.   Vaječný žloutek musí být tekutý.

Vše rozmixujte.

Alergie nebo citlivosti na mléčné výrobky jsou velmi časté.     Součástí problému je i špatná kvalita většiny mléčných výrobků.   Je potřeba najít takové produkty a výrobky, které dětem nezpůsobují zažívací problémy a jsou i  alespoň trochu zdravé .

Převzato:

Lawrence Wilson

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *