Mléko je základní potravina a je používáno po staletí na celém světě jako hlavní potrava pro děti. Je to opravdu úžasná potravina, je-li správně používaná.
Mléko může být konzumováno ve svém čerstvém stavu nebo zpracované na sýr, syrovátku, smetanu, máslo, jogurt, kefír, podmáslí a další produkty. Někdy jsou z mléka dále izolovány další látky, jako je kasein(mléčná bílkovina) nebo laktóza (mléčný cukr).
Mléčné výrobky by měly být syrové, ale v dnešní době je to již skoro nemožné.
V každé oblasti se najde farmář, který většinou kvalitní mléko prodává . Získáni je většinou komplikované, ale toto úsilí se opravdu vyplatí. Mléčné výrobky, které jsou pasterizované, nebo homogenizované obsahují mnoho chemických látek , jsou nižší kvality a jejich konzumace by měla být omezena.
Pasterizace znamená zahřívat mléko po dobu 3o min na teplotu 65 ° C . Modernější způsob se nazývá kontinuální způsob, kde se mléko zahřívá na 72 ° C a současně po dobu alespoň 16 sekund prochází přes měděné válce. Další metoda se nazývá ultra-pasterizace, kde je teplota ještě vyšší.
Tento proces zabije mnoho bakterií a to je i zdůvodnění proč se pasterizace používá. Bohužel, ale také ničí některé důležité vitaminy C, E a další denaturuje nebo ničí některé choulostivé bílkoviny v mléce a vážně ohrožuje biologickou dostupnost vápníku . Kromě toho to může mít vliv na stovky enzymů, hormonů a imunitních faktorů. Mléko může také obsahovat měď.
Pasterizace byla nutná před 100 lety . Dnes s moderními chladícími a čisticími systémy v zemědělství není nutná, vzhledem k velkému snížení kvality takto ošetřeného mléka.
homogenizace mléka znamená, že mléko je tlačeno přes otvory malých průměrů při extrémně vysokém tlaku čímž se rozbijí globule tuku v mléce na mnohem menší částice. Tento proces vyžaduje extrémní teplo, takže je to druhý pasterizační proces.
Homogenizace se provádí proto, že tuk v mléce stoupá do horní části nádoby a odděluje se. To je považováno za nevhodné. Homogenizace tomuto jevu brání, bohužel, dost těžce mléko poškozuje. Takové tukové částice jsou tak malé , že mohou být absorbovány přímo do krevního oběhu, aniž by se štěpily. To může přispět k vzniku mléčné alergie a jiných zdravotních problémů u dětí..
Díky speciálnímu chovu, produkují dnes krávy mnohem více mléka/až 40 l denně/ než tomu bylo před lety a takové mléko není tak kvalitní,protože obsahuje velké možství močoviny.
Antibiotika, hormony a další léky se dostávají do mléka , což je také nezdravé.
MLÉKO jako potravina, ne jako nápoj
Mléko je často považováno za nápoj. Pití velkého množství najednou je pro děti škodlivé, protože není tak snadno stravitelné.
Plnotučné mléko je velmi bohaté na tuky a takéje bohaté na laktózu, to je cukr , který je také obtížně stravitelný jak pro děti tak i dospělé..
Kromě toho, mléko má vysoký obsah vápníku. Vápník je důležitý pro správný růst dítěte. Nicméně, pití příliš velkého množství mléka má tendenci alkalizovat žaludek. To není zdravé, protože žaludek má být pro správné trávení velmi kyselý
JINÉ DRUHY mléka
Plnotučné mléko je mléko , které obsahuje jeho všechny potřebné složky a to bez úprav a je to zdrojové mléko. To je označováno jako plnotučné, protože obsahuje všechny mastné části.
Nízkotučné mléko do 2 % obsahu tuku
Někteří lidé kupují toto mléko , protože věří že jejich děti nebudou přibírat na váze . Pravý opak je pravdou, protože děti potřebují dostatek tuku. Pokud se dítěti nedodá , bude ho pít více než potřebuje a zároveň konzumuje více mléčného cukru, který způsobuje přibývání na váze.
Konzumace většího množství tuků skutečně pomáhá mnoha dětem i dospělým s redukcí své hmotnosti.
Podmáslí.
Toto je částečně fermentovaný mléčný produkt , často s vysokým obsahem tuku. Je stravitelnější pro některé dospělé než běžné mléko, protože kvasinky nebo fermenty spotřebují část cukru v mléce. Nicméně, kvasí a může ztížit stravitelnost. Malé množství na cereálie může být prospěšné , ale to je tak asi vše. J
Jogurt a kefír
Jsou fermentované mléčné výrobky a jsou velmi populární. Často jsou snadněji stravitelné, protože mléčný cukr byl spotřebován při kvasím procesu..
Nejlepší druhy jsou vyrobeny z bio mléka a obsahují živé kultury a mnohé jako např. Lactobacillus acidophilus, jsou zdravé pro funkci střeva . Nejvíce jogurtů a kefírů které se prodávají jsou pasterizované a homogenizované, ochucené cukrem , s nízkým obsahem tuku a neživých kultur. Nejedná se tedy o velmi zdravé produkty a měly by být konzumovány jen zřídka.
První mateřské mléko
Jedná se o první mléko, které je produkováno po porodu. Má mírně modravou barvu a je nejlepší mléko v tom smyslu, že obsahuje speciální imunoglobiny a jiné látky, které pomáhají připravit střevní trakt dítěte na všechny položky jídla v budoucnosti.
Prvořadý úkol je pomoci matce začít ihned kojit, protože kolostrum je nejlepší produkt pro narozené dítě. V případě, že matka nemůže kojit jistě se najde jiná rodička, která by poskytla trochu mléka předtím, než se začne používat umělá výživa. To bude mít v budoucnu pro dítě neocenitelný význam, protože bude dítě mnohem zdravější.
Mléko a kojenci
Zatímco je hodně sporů o konzumaci mléka u dospělých osob, všichni odborníci souhlasí s tím, že děti milují mléko a to zejména mateřské mléko.
Mateřské mléko je zdaleka nejlepší pro kojence z těchto důvodů.
1.Složením je pro dítě nenahraditelné.
Pokud není mateřské mléko k dispozici nebo není dobře snášeno existuje celá řada možností , jak ho kvalitně nahradit. Zde jsou dva způsoby.
Recept na bázi mléka a bázi masa . Oba jsou velmi dobré, ale odborníci upřednostňují mléčný postup. Není zde žádné ovoce, žádné zrna, obiloviny a žádné cukry nebo sladidla . To je pro zdraví vašeho dítěte velmi důležité
– 2 šálky syrového, nepasterizovaného mléka. Nejlepší je kozí mléko. Kravské mléko funguje také velmi dobře. Jestliže syrové mléko není k dispozici, můžete použít pasterizované, ale ne homogenizované organické mléko, nejlépe od koz nebo krav pasených na pastvinách .
– 2 lžíce nejlépe syrové smetany. Pokud taková smetana není k dispozici, můžete použít organické pasterizované smetany.
– 2 čajové lžičky strouhané zmrzlé syrové drůbeží játry v bio kvalitě.
– 1 vařený vaječný žloutek. Připravte ho tak , že vaříte vajíčko pouze 2-3 minuty. Vaječný žloutek musí být v tekutém stavu.
– 2 šálky buď pramenité vody (nejlepší), nebo pokud není k dispozici, můžete použít 2 šálky filtrované vody z vodovodu /nejlepší vodní filtr eSpring/. Nepoužívejte vodu destilovanou nebo upravenou reverzní osmózou, nebo vodu z vícestupňových vodních filtrů. Toto je důležité.
Všechny složky rozmixujte a obsah uchovejte v ledničce.
Použijte čisté kojenecké lahve, které s obsahem zahřejete v hrnci s horkou vodou, důkladně jej protřepejte a dejte dítěti. Nikdy by se neměla dětská výživa ohřívat v mikrovlnné troubě a nikdy by se neměla vařit.
( je pro děti, které nesnášejí mléko jakéhokoliv druhu)
Obecný recept na kostní vývar je : 4 kg kostí, umyjeme ve studené vodě. Přiveďte k varu. Pokud pěnovitý materiál stoupá na povrch, odstraňte jej .
Vaříme kostní vývar pouze 3 až 4 hodiny. (Toto je odlišné od některých jiných receptů. ) Pak vyjměte z plotny . Chraňte před mrazem.
Vše rozmixujte.
Alergie nebo citlivosti na mléčné výrobky jsou velmi časté. Součástí problému je i špatná kvalita většiny mléčných výrobků. Je potřeba najít takové produkty a výrobky, které dětem nezpůsobují zažívací problémy a jsou i alespoň trochu zdravé .
Převzato: