Mrkvová šťáva
Důležitým doporučením při všech nutričních vyvažovacích programech pro všechny dospělé je vypít 200-300 ml ( ne více) nejlépe čerstvé nebo kupované mrkvové šťávy denně. Můžeme také přidat několik špenátových listu nebo jiné zelené zeleniny, trochu čerstvého zázvoru, červené řepy a celer . To sníží sladkost a přidá zajímavou chuť a další prospěšné živiny.
NEPŘIDÁVEJTE ovoce , protože je ovoce příliš sladké a narušuje rovnováhu šťávy.
Pro děti je mrkev a zelená zelenina také velmi dobrá, je jí však třeba dát úměrně méně a to v poměru k hmotnosti dítěte. Nedávejte šťávy více, než je takto doporučeno. Příliš mnoho šťávy obsahuje mnoho cukru a mrkev je v čínské lékařské terminologii pro děti i dospělé příliš JIN.
Důvody k pití mrkvové šťávy:
- Mrkvová šťáva je bohatá na biologicky dostupné minerály, které v dnešní technologické době ve stravě zoufale chybí.
- Mrkev obsahuje biologicky dostupnou formu vápníku, který je velmi užitečný téměř pro každého. Vápník je antagonista mnoha těžkých kovů a umožňuje tělu uvolnit tyto toxické kovy a chemikálie. Kosti a zuby jsou závislé na vápníku a hořčíku a také je vápník nepostradatelný pro růst a tvorbu kostry a rozvoje u dětí. Správný poměr vápníku a hořčíku je potřebný pro správnou funkci všech svalů, včetně srdce, cév a trávicího traktu. Existuje několik výborných zdrojů vápníku, ale protože je dnes většina mléčných výrobků pasterizovaná a homogenizovaná většina mléčných výrobků není k doplnění vápníku dostatečně vhodná.
- Organická nejlépe doma připravená mrkvová šťáva přidává do stravy další důležité minerály a je vynikajícím zdrojem draslíku. Draslík je velmi důležitý pro udržení správné rovnováhy elektrolytu a hladinu kapaliny v buňkách těla. Draslík je také nutný při pohybu svalů (kontrakce), stejně jako pro přenos nervových vzruchů. Nedostatky draslíku jsou velmi špatné a projevují se u hypokalemie, akné, svalových křečích, suché kůži a zvýšenou hladinou cholesterolu.
- Mrkvová šťáva je také vynikajícím zdrojem mnoha živin, včetně vitaminů A (beta karoten), B, C, E, a dalších. Vitamin A je potřebný pro růst tkání, a to zejména v kostech. Vitamin A je také velmi důležitý pro udržení dobrého zraku. Vitamin C má širokou škálu využití v celém našem těle, jako je výroba kolagenu pro kůži, kostí a zuby. Vitamin C je také velmi důležitý, antioxidant. Kromě toho, mrkev pěstovaná doma v půdě bohaté na organické živiny obsahuje velké množství stopových živin nezbytných pro zdraví.
Doporučený postup užívání
Dospělí mohou vypít asi 200 až 300 ml mrkvové šťávy denně, děti podle hmotnosti poměrově méně.
Nejlepší je mrkvovou šťávu pít 15-30 minut před nebo 1 hodinu po jídle. Mrkev a ostatní zelenina se může namočit do roztoku 3% peroxidu vodíku pro potravinářský průmysl (H2O2) k neutralizaci patogenů, zabití všech parazitů a můžeme takto udržet zeleninu déle čerstvou.