MRKVOVÁ ŠŤÁVA

ŠŤÁVA

Mrkvová šťáva

 

Důležitým doporučením při  všech nutričních vyvažovacích programech pro všechny dospělé je  vypít 200-300 ml ( ne více) nejlépe čerstvé nebo kupované mrkvové šťávy denně. Můžeme také  přidat několik špenátových  listu nebo jiné zelené zeleniny, trochu čerstvého zázvoru, červené řepy a celer . To sníží sladkost a přidá zajímavou chuť a další prospěšné živiny.

NEPŘIDÁVEJTE ovoce , protože je ovoce příliš sladké a narušuje rovnováhu šťávy.

Pro děti je mrkev a zelená zelenina také velmi dobrá, je  jí však třeba dát  úměrně méně a to v poměru k hmotnosti dítěte.  Nedávejte  šťávy více, než je takto doporučeno. Příliš mnoho šťávy obsahuje mnoho cukru a  mrkev je v čínské lékařské terminologii pro děti i dospělé příliš JIN.

Důvody k pití mrkvové šťávy:

  1. Mrkvová šťáva je bohatá na biologicky dostupné minerály, které v dnešní technologické době ve stravě zoufale chybí.
  2. Mrkev obsahuje biologicky dostupnou formu vápníku, který je velmi užitečný téměř pro každého. Vápník je antagonista mnoha těžkých kovů a umožňuje tělu uvolnit tyto  toxické kovy a chemikálie. Kosti a zuby jsou závislé na vápníku a hořčíku a také je vápník nepostradatelný pro růst a tvorbu  kostry a rozvoje u dětí. Správný poměr vápníku a hořčíku je potřebný pro správnou funkci všech  svalů, včetně  srdce, cév a trávicího traktu.  Existuje  několik výborných zdrojů vápníku, ale  protože je dnes většina mléčných výrobků  pasterizovaná a homogenizovaná většina mléčných výrobků není k doplnění vápníku  dostatečně vhodná.
  3.  Organická nejlépe doma připravená mrkvová šťáva přidává   do stravy další důležité minerály a je vynikajícím zdrojem draslíku. Draslík je velmi důležitý pro udržení správné rovnováhy elektrolytu a hladinu kapaliny v buňkách těla. Draslík je také nutný při pohybu svalů (kontrakce), stejně jako pro přenos nervových vzruchů.  Nedostatky draslíku jsou velmi špatné a projevují se u hypokalemie, akné, svalových křečích, suché kůži a zvýšenou hladinou cholesterolu.
  4. Mrkvová šťáva je také vynikajícím zdrojem mnoha živin, včetně vitaminů A (beta karoten), B, C, E, a dalších. Vitamin A je potřebný pro růst tkání, a to zejména v kostech. Vitamin A je také velmi důležitý pro udržení dobrého  zraku. Vitamin C má širokou škálu využití v celém našem těle, jako je výroba kolagenu pro kůži, kostí a zuby. Vitamin C je také velmi důležitý, antioxidant. Kromě toho, mrkev pěstovaná doma v půdě bohaté na  organické živiny obsahuje velké množství stopových živin nezbytných pro zdraví.

mrkev

Doporučený postup užívání

Dospělí mohou vypít asi 200 až 300 ml mrkvové šťávy denně, děti podle hmotnosti poměrově méně.

Nejlepší je mrkvovou šťávu   pít  15-30 minut před nebo 1 hodinu po jídle. Mrkev a ostatní zelenina se může  namočit  do roztoku 3% peroxidu vodíku pro potravinářský průmysl (H2O2) k neutralizaci patogenů, zabití všech  parazitů a můžeme takto  udržet zeleninu  déle čerstvou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *