Omega-3 mastné kyseliny jsou velmi důležité nutriční faktory, které jsou v každodenní stravě téměř u každého člověka v nedostatku. Nejdůležitější z nich jsou EPA nebo kyselina eikosapentaenová a DHA nebo kyselina dokosahexaenová .
Existují i jiné mastné kyseliny, jako jsou omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Většinu z nich však získáváme v nadbytku z jiných zdrojů a omega-3 mastné kyseliny jsou nedostatečné. Z tohoto důvodu se nedoporučuji doplňky s omega 3-6-9,ale pouze doplněk omega-3.
Proč jsou OMEGA-3 tak důležité?
Mastné kyseliny se v našem těle používají k mnoha účelům. Mezi nejdůležitější patří lubrikanty pro klouby, udržující pružnost buněčných membrán a jako obecné protizánětlivé látky, které jsou nezbytné pro zdraví. Mastné kyseliny jsou nesmírně důležité také pro nervový systém, zejména pro vývoj nervového systému dětí před a po narození.
Pokud jsou mastné kyseliny omega-3 nízké, což je velmi běžné, nervový systém člověka se nevyvíjí správně. Přispívá to k poruchám pozornosti (ADD a ADHD), autismu, poruchám učení, zpožděnému vývoji a mnoha dalším běžným duševním a emočním problémům dětí a dospělých. K většině z nich by nedocházelo nebo by k nim došlo mnohem méně často, kdybychom každý den užívali například rybí olej nebo lněný olej.
Proč má tolik lidí nedostatek OMEGA-3
Dnes je však většina krav, kuřat , prasat krmena geneticky modifikovanou kukuřicí, granulemi nebo jinými zrny, které obsahují mnohem méně omega-3 mastných kyselin než v minulosti. Výsledkem je, že jejich maso, mléko a vejce obsahují mnohem méně těchto mastných kyselin.
CO JE NEJLEPŠÍ ZDROJ KYSELIN OMEGA-3?
Nejlepšími zdroji potravy bohatých na omega-3 je několik ryb, jako jsou sardinky, tuňák a losos.
Sardinky jsou zdaleka nejlepší díky nízkému obsahu rtuti a jinému obsahu živin, jako je selen.
Dostatečné množství jsou 3 plechovky za týden pro dospělého člověka ,. děti potřebují úměrně méně.
Jiné zdroje potravin nejsou tak dobré.
V syrových mléčných výrobcích od krav krmených na pastvinách jsou některé omega-3 mastné kyseliny, zejména v smetaně a máslu.
DOPLŇKY OMEGA-3
Pokud dítě starší 5 let nebo dospělý nechce jíst sardinky, je doporučeno vždy užívat doplněk omega-3, který obsahuje směs EPA a DHA. To je dnes velmi důležité pro optimální zdraví. Pro těhotné a kojící ženy je to nutností. Podívejme se na tyto doplňky podrobněji.
Nejsou zdaleka tak dobré, protože omega 6 a 9 soutěží s omega-3, kterých je potom nedostatek.
DENNÍ DÁVKY
Dospělí. Obvyklá dávka pro dospělé je 900-1000 mg celkových mastných kyselin za den. Více je zřídka potřeba. Pokud budete jíst nějaké sardinky, pak vezměte méně doplňku.
Miminka. Omega-3 mastné kyseliny jsou mimo jiné rozhodující pro vývoj mozku a nervového systému dítěte.
Dětská výživa vs. mateřské mléko.
Mateřské mléko může obsahovat spoustu omega-3 mastných kyselin. K tomu však dochází pouze v případě, že kojící matky doplní svou stravu o oleje omega-3.
Problém mnoha dětí je , že nemají dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, což je rozhodující element pro správný vývoj mozku dítěte.
– základní stavební složkou našeho těla, plní tuky řadu nezbytných funkcí – jsou rozpouštědly pro vitaminy A D E K, jsou zásobárnou energie, nezbytné pro tvorbu pohlavních i nadledvinových hormonů, jsou důležitou stavební součástí buněčných membrán.
Rozdělení tuků
Nasycené – obsaženy zejména v potravinách živočišného původu (třeba mléčné výrobky, máslo,maso), jejich příjem ve stravě není nutný (slouží jen jako zdroj energie a vitamínů rozpustných v tucích).
Nenasycené – přijímáme většinou z rostlinných olejů nebo ryb, někdy se jim také říká esenciální (nezbytné) mastné kyseliny – tělo si je nedokáže vyrobit samo z jiných látek.
Historie
Při pozorování některých národů konzumující ve zvýšené míře rybí maso a další produkty vyrobené z ryb (Eskymáci v západní části Grónska) se zjistilo, že některé nemoci (infarkt myokardu, arterioskleroza, některá nádorová onemocnění) se vyskytují v daleko menším procentu než u evropské populace. Lidé žijící v civilizovaném světě také konzumují ve své stravě hojnost bílkovin a tuků. Zajímavé je, že výskyt srdečních infarktů je u Eskymáků konzumujících mnoho ryb a tuleňů asi 400 krát nižší než u ostatních „civilizovaných“ společností.
Ve stravě Eskymáků z celkového množství přijatých tuků tvoří omega-3 mastné kyseliny 13%, v Evropě a Americe jen kolem 1%.
Obsah účinných látek v 1 tabletě:
– Kyselina eikosapentaenová (EPA) – 180 mg
– Kyselina dokosahexaenová (DHA) – 120 mg
-Vitamín E -5 mg
Přednosti Nutrilite:
Ryby se po celém světě stále více chovají uměle. Chované ryby mají nižší obsah omega-3 mastných kyselin a nemusí být zdraví tolik prospěšné jako ryby žijící ve volném prostředí (mohou obsahovat zbytky léků užívaných proti nemocem vznikajícím v podmínkách velkochovů). Nutrilite Omega-3 complex obsahuje mastné kyseliny z tuku ryb lovených v hlubokých a chladných vodách Atlantiku (chladné prostředí zvyšuje procento tuku u těchto živočichů a tím i zastoupení omega-3 mastných kyselin).
Důležité pro tvorbu prostaglandinů (látky podobné hormonům produkovaným v těle, které regulují rozšiřování cév, ovlivňují zánětlivé reakce a další důležité procesy).
Jestliže se prostaglandiny tvoří z omega-6 mastných kyselin, jsou velmi agresivní a jejich příznivé účinky jsou nedostatečné.
Prostaglandiny vytvořené z omega-3 mastných kyselin mají mnohem silnější příznivé účinky.
Nenasycené mastné kyseliny jsou citlivé na poškození volnými radikály.
Doporučujeme je proto užívat společně s antioxidanty (Daily, C Plus, Cal Mag D Plus