Proč jíst jehněčí maso -recepty

sheep-1306621_960_720

Jehněčí maso

Jehněčí maso obsahuje formy selenu a dalších minerálů, které  podporují  zdraví, dlouhověkost   a duchovní a duševní vývoj.

Jehněčí maso není u  nás  v takové oblibě jako např. kuřecí nebo vepřové maso, protože není tak běžně dostupné a lidi odrazuje také jeho vysoká cena. Jehněčí maso je z ovce  do jednoho roku a vyniká svou výživovou hodnotu. Jakékoliv  jehněčí  maso je  výborné, protože  se ovce  pasou a nejsou  speciálně přikrmovány.

Toto  maso  je dobrým zdrojem bílkovin pro lidi všech věkových kategorií a obsahuje  osm esenciálních aminokyselin.  100g jehněčího masa poskytuje 55,3% doporučené denní dávky těchto aminokyselin.

Jehněčí maso  obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou běžně v mořských  rybách .  Tyto mastné kyseliny jak je  známo  pomáhají v boji proti onemocnění srdce a pomáhají v redukci hmotnosti.

Toto maso je také bohatým zdrojem vitaminů B-komplexu, stejně jako železa, fosforu,  draslíku  a vápníku. Vitamin B12 podporuje tvorbu červených krvinek a zabraňuje anémii, a je rovněž nezbytný pro  zdraví  nervového systému a pomáhá při  metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Obsahuje také další stopové živiny, jako je měď, mangan  a  selen.. Tyto stopové prvky pomáhají při snižování rizika rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky.

V neposlední řadě, jehněčí je dobrým zdrojem zinku, který je důležitý pro silný a  zdravý  imunitní systém, pro  rychlé  hojení ran a normální funkci  buněčného dělení. Zinek také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a je   také  nezbytný pro optimální čich a chuť.

 

I když je jehněčí maso podstatně dražší než jiné druhy masa je velmi chutné,  ale  především je velmi zdravé.

Zde jeden recept z programu na hubnuti pomocí vlastní genetiky Bodykey.

Těstoviny s jehněčím masem a  omáčkou z červeného vína

Suroviny 2 porce

  • Cibule – 60 g • Mořská sůl – trochu,Stroužek česneku – 5 g • Pepř, černý – trochu
  • Jehněčí maso, plátky – 300 g • Tymián, sušený – trochu Švestka, sušená – 80 g •
  • Červené víno, lehké – 120 mlTěstoviny – 200 g • Skořice, drcená – trochu
  • Olivový olej – 20 ml

Příprava

Cibuli oloupeme, omyjeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Maso

omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na plátky. Švestky nakrájíme nadrobno.

Těstoviny připravíme dle návodu.

Na přípravu omáčky rozpálíme polovinu oleje na pánvi, přidáme maso, které z každé strany

přibližně 1 minutu restujeme. Osolíme a opepříme.

Na druhé pánvi rozpálíme zbytek oleje, na kterém přibližně 1- 2 minuty restujeme cibuli a česnek.

Posypeme tymiánem, podlijeme vínem a vaříme, dokud se zhruba polovina vína nevyvaří.

Nakonec slijeme těstoviny, smícháme je s masem, omáčkou a švestkami. Dochutíme solí, pepřem a

skořicí.

Ihned podáváme.

Jehněčí steak s rýží a kapustou

Suroviny 2 porce •

Cibule – 100 g • Citronová slupka – 10 g • Chili paprika, červená – 10 g • Rýže basmati – 100 g

• Stroužek česneku – 10 g • Zeleninový vývar, polotovar – 300 ml • Kapusta kadeřavá – 80 g

• Sůl – trochu • Jehněčí maso, plátky – 220 g • Pepř, černý – trochu • Olivový olej – 20 ml • Citronová šťáva – 40 ml • Skořice, drcená – trochu • Pomerančový džus – 500 ml

Příprava

Oloupeme a nakrájíme cibuli. Opláchneme chilli papričku, odstraníme jadýrka a nakrájíme. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky. Opláchneme kapustu a nakrájíme. Jehněčí potřeme 1/4 oleje, skořicí a citronovou kůrou. Polovinu zbývajícího oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a polovinu česneku. Smažíme 4 minuty a poté přidáme kapustu, rýži a vývar. Přiklopíme a vaříme 15minut, dokud se rýže neuvaří. Ochutíme solí a pepřem dle potřeby. Mezitím rozpálíme grilovací pánev. Jehněčí grilujeme 3-4 minuty z každé strany. Odstavíme. Na stejné pánvi rozpálíme zbytek oleje a 1 minutu smažíme chilli a zbytek česneku. Přidáme citronovou šťávu a necháme zhoustnout. Jehněčí podáváme s rýží a s omáčkou. Podáváme se sklenkou džusu.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *