Len setý měl v dávných časech vícero použití. Sloužil jako potrava, na výrobu plátna i jako výborný lék. Dnes jsou v domácí lékárně všeobecně známy jeho účinky při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Jsou však méně známé jeho blahodárné účinky i proti jiným závažným nemocem, jako je i rakovina..
Dr.Johanna Budwig
Autorem jednoho z velice důležitých a fatálních medicínských objevů 20. století v roce 1951 byla německá biochemička Dr. Johanna Budwigová , patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy. Byla 7x nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších zájmů“ farmaceutického průmyslu nikdy nedostala.
Doktorka Budwigová studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou spojitost mezi kvalitou těchto vzorků u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé měli v krvi vyšší obsah tuků omega-3 než nemocní. Tuky omega3 jsou nezbytné pro správnou činnost organismu. Začala tedy hledat cestu , jak získat tuky omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha letech experimentů zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka a olej z nich. Olej ale musí být chráněn před oxidací a světlem.
Symptomy rakoviny, stejně tak jako dysfunkce jater , diabetes 2. typu i jiné závažné nemoci se při používání lněného oleje a semínka zmírnily a Dr. Budwigová následně objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat tyto esenciální složky, které tak nevyhnutně potřebujeme ve své každodenní stravě. Je to jednoduchý postup konzumace dvou přírodních, lahodných potravin – Cottage, jogurtu ,tvarohu a lněného oleje se semínkem , které nejenže mohou rakovině a jiným závažným nemocem předejít, ale v mnoha případech je možné tyto nemoci i zcela vyléčit.
Dieta Dr.Budwigové pomohla po více než deseti letech klinické aplikace tisícům lidí, dokonce bylo dokázáno, že byla úspěšná i tam, kde selhaly ortodoxní způsoby léčby.
Lněné semínko a jeho použití
Proč tomu tak je?
Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej spíše škodí než léčí
Tajemství účinku
Lněné semínko je složeno ze 42 % tuky a 28 % vlákniny a je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví. Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle.
Lněný olej obsahuje dvě esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo člověka není schopno samo vyprodukovat a podobně jako vitamíny a minerály je může získat jen prostřednictvím stravy. Jako většina rostlin, obsahuje esenciální linolovou kyselinu (omega-6), která je nevyhnutná k přežití. Na rozdíl od většiny olejů, obsahuje největší množství další esenciální mastné kyseliny, alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Jedná se o výchozí mateřskou sloučeninu všech omega-3 mastných kyselin, které jsou nevyhnutně důležité nejen pro zachování zdraví, ale života vůbec. Tělo si část z nich promění na blahodárné prostaglandiny, které jsou schopny zabíjet nádorové buňky. Nedostatek ALA (což je typické pro takzaný západní – nezdravý způsob stravování) je zodpovědný za tvorbu škodlivých enzymů tzv. oxydáz, které indukují růst nádoru a jsou příčinou mnoha chronických poruch. Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků je třicet gramů lněného oleje pro dospělou osobu.
Lignany jsou nejvýznamnější složkou slupek lněného semínka. Lněné semínko je nejbohatším potravinovým zdrojem lignanů. Obsahuje až 100-násobné množství v porovnání s jakoukoliv jinou rostlinnou potravou. Lignany mají antioxidační účinky a zjistilo se, že mají i významné účinky v metabolismu a funkci hormonu estrogenu. Účinkují v těle jako slabé estrogeny a působí proti silnějšímu estrogenu vlastního těla. Střevní bakterie poměňují lignany na enterolakton a enterodiol, ty se vstřebávají skrz střevní stěnu a putují krví do tkaní. Navazují se na hormonální receptory v prsních buňkách, ale i v buňkách pochvy a vaječníků a tak snižují nadměrný účinek lidského estrogenu
Vláknina také plní významnou úlohu při omezování rizika vzniku rakoviny a dalších závažných nemocí. Váže škodlivé chemikálie – karcinogeny, které díky ní vyloučíme dřív než je stihneme přijmout do orgánů těla a tak si je poškodit. Dále vláknina ve střevech vytváří příznivé prostředí pro užitečnou bakteriální flóru. Navíc účinkem střevních enzymů a mikrobů se rozloží na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protirakovinový účinek.
Fytoestrogeny – jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům – pomáhají v redukci projevů menopauzy.
Slizy – pomáhají změkčovat stolici a jsou účinné proti zácpě.
Doporučení pro konzumaci lněných semínek
Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání – 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.
Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou uvedeny některé klíčové oblasti působení:
Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce . Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu , ulcerativní kolitidu a revmatické záněty..
Lněné semínko a diabetes
V současnosti přibývají studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu – mozku. Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle. Chronický nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín – v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 60 % populace České republiky.
Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý. (Dr. Johanna Budwig)
Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin současně odstraní i případné chronické překyselení organismu a těžké kovy, které lze odhalit díky analýzy z vlasů.
Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom
Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.
Lněné semínko versus arterioskleróza a vysoký krevní tlak
Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré lněné semínko používat v rámci osobní prevence.
Artróza drobných kloubů
Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.
Další prospěšné vlastnosti lněného oleje a semínka
Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný. Pomáhá při cukrovce typu II. a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.
Len je jedním z nejbohatších zdrojů nezbytné mastné kyseliny Omega 3 (alfa linolenová kyselina), která přispívá k růstu buněk a udržuje zdravé srdce..
Lněný olej je vhodný jako součást zdravého životního stylu a stravy nízké na nasycené tuky. Má lehce ořechovou chuť a je možné ho užívat samostatně nebo přidávat do cereálií, jogurtů či zmrzliny.
Složení kvalitního lněného oleje je:
Jak vytvářet léčivou směs
Kvalita těchto ingrediencí by měla být ta nejlepší, kterou dokážete nalézt. Lněný olej by měl být organický lisovaný za studena. Olej, který obsahuje lignany (druh fytoestrogenů), má ještě lepší účinky. Sýr Cottage nebo tvaroh by měl být rovněž organický a nízkotučný.
Namíchaná směs mívá velmi příjemnou chuť. Pokud však chcete, můžete do ní přidávat kousky ovoce nebo čerstvě vytlačenou šťávu, med nebo byliny. Výraznější chuť a další léčebné účinky lze získat i s pomocí kurkumy, kmínu, kopru, česneku nebo chilli.
Směs lněných semen s medem může být konzumována kdykoliv v průběhu dne. Semena by však měla být rozdrcená nebo namletá.Je potřeba mít také dostatek čisté kvalitní vody a dodržovat denní pitný režim.
. • 1-2 hrnky cottage cheese, tvarohu, kefíru, jogurtu
V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 :9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.
Dr. Budwigová měla také recept na majonézu, kterou je možné nahrazovat její obvyklou směs:
Smíchejte 2 lžičky lněného oleje, 2 lžičky mléka a 2 lžičky jogurtu. Přidejte 2 lžičky citronové šťávy nebo jablečný ocet a 1 lžičku hořčice. Možno doplnit bylinami, jako je majoránka nebo kopr. Pak přidejte 2-3 kousky nakrájené naložené zeleniny (bez konzervantů). Může být přidána i bylinková sůl.
Originální recept na snídani z müsli , tvarohu a lněného oleje:
2 lžíce linomelu
3 lžíce lněného oleje (bio, za studena lisovaný)
2 lžíce mléka (čerstvé nebo pasterované)
100 g tvarohu (bio, odtučněná, max. 1% tuku)
1 čajová lžička medu
chuťová přísada (různé druhy čerstvého ovoce, vanilka, skořice, citronová šťáva)
Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém: Do mixéru dejte lněný olej, mléko a med, mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidejte chuťovou přísadu. Ta se může denně obměňovat: např. vanilka, skořice nebo ovoce, jako je banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny.
(Linomel si každé ráno připravíme sami: v mlýnku na kávu pomeleme 6 kávových lžiček lněných semínek a smícháme s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Množství odpovídá přibližně 2 pol. lžícím.
Zdroj: http://www.budwigcenter.com/budwig-recipes/