Zázračná pampeliška v naší kuchyni

Zázračná pampeliška v naší kuchyni

Jaro je v plném proudu a mnoho lidí začíná právě na jaře různé očistné programy.  Populární jsou takové rostliny a přípravky, které stimulují látkovou výměnu a  zároveň také podporují lepší činnost funkce játry a ledvin.

Univerzální metabolická rostlina, která těmto kritériím vyhovuje je Pampeliška (Taraxacum offinicinale). Kromě toho , že dovede velmi dobře stimulovat metabolické reakce  má zároveň pozitivní vliv na lymfatický a imunitní  systém. Listy  smetánky lékařské jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíkudraslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémůmakné a jiným kožním problémům.  Listy můžeme používat i jako přísadu do polévek, jak čerstvé tak i sušené.
Kořen smetánky podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují , snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu i krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.
Pampeliška  se  velmi často zpracovává ve výrobě léků. Doma ji můžeme zpracovat v naší kuchyni a připravit z ní velmi chutné pokrmy, saláty,čaje vína apod.

Zde je několik osvědčených receptů:

Pampeliškový sálat I.

Nasbírejte čerstvé, mladé listy pampelišky, nejlépe daleko od rušných silnic. Prvním opláchnutím  zredukujete  hořčiny, odstraníte zeminu a různé nečistoty. Takto umyté listy dejte krátce do teplé a slané vody.  Připravené listy mohou být upraveny stejně, jako děláme hlávkový salát. Pokud máte rádi zálivku s olejem citrónem a kořením, můžete to také vyzkoušet. Vařené brambory s nakrájenými pampeliškovými listy jsou chuťově výborné a zdravé.

Pampeliškový salát  II.

Potřebujeme: 2-3 hrsti mladých, světle zelených pampeliškových lístků ,1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa sůl, pepř ,plátky veky, trocha oleje na opečení .

Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky.  Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme.

Saláty III.

  1. Pampelišky, hlávkový salát, pažitka, pepř a jogurt.
  2. Miska listů pampelišky, 3 rajčata, 2 červené cibule,  bazalka, petrželka, vinný ocet, olej, pepř, sůl.
  3. Talíř pampelišky, hrst mladých listů šťovíku, 2 listy  hlávkového salátu, svazek zelených cibulek s natí, sojová omáčka, cibule, olej, ocet, cukr, sůl, pepř.
  4. Misku směsi jarních rostlin zalijeme následující směsí: do  slunečnicového oleje zamícháme francouzskou hořčici,  rozmícháme žloutek, sůl a pepř. Ředíme vinným nebo balzamikovým octem.
  5. Misku pampeliškových lístků natrháme nadrobno, zalijeme majonézou nebo jogurtem, vmícháme šťávu z citrónu a cukr.

Pampeliškové  polévky

Polévka s houbami

Suroviny: střední miska různých bylinek, převážně pampeliškových listů, dále kopřivy, kontryhel, jitrocelové listy, šťovík, plicník, řebříček, popenec apod., asi 100 – 150 g na plátky nakrájených hub (např. žampióny, hlíva, anebo lesní houby ) . Sušené houby předem namočíme. Kostka bujonu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 vejce a na dozdobení květy sedmikrásky.

Postup: Na oleji osmahneme cibulku, česnek a houby a zalijeme vroucí vodou. Přidáme bujon, osolíme, okořeníme a vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené byliny, krátce povaříme a vmícháme vejce. Na talíři ozdobíme květy sedmikrásek

Zeleninová polévka s pampeliškou

Osmažíme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory.  Zahustíme zátřepkou z mouky a mléka (smetany), povaříme  a před dokončením přidáme drobně nakrájené lístky pampelišky. Dochutíme pepřem (lepší je bílý) a přidáme  kousek másla a  zelenou petrželku.

Kinpiru – japonské jídlo

Jarní kořínky pampelišky nakrájíme na kolečka. Pak nakrájíme stejné množství mrkve, kousky by měly být přibližně stejně velké. Na oleji smažíme 7-8  minut pampelišku, pak přidáme mrkev, zalijeme vodou a sojovou omáčkou, dusíme dalších  7-8 minut. Podáváme s brambory nebo rýží.

Kapary (falešné)

Natrháme pevná poupata pampelišky. Asi 15 -25 minut  předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.

 

Jak je vidět možností využití smetánky lékařské  v naši kuchyni je opravdu hodně a  podle  naší vlastní zkušenosti  můžeme tyto jídla , které zlepšují naše zdraví doporučit.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *