Jaro je v plném proudu a mnoho lidí začíná právě na jaře různé očistné programy. Populární jsou takové rostliny a přípravky, které stimulují látkovou výměnu a zároveň také podporují lepší činnost funkce játry a ledvin.
Univerzální metabolická rostlina, která těmto kritériím vyhovuje je Pampeliška (Taraxacum offinicinale). Kromě toho , že dovede velmi dobře stimulovat metabolické reakce má zároveň pozitivní vliv na lymfatický a imunitní systém. Listy smetánky lékařské jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát. Z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát, který má hlavně na jaře v kuchyni některých zemí své stálé místo. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním problémům. Listy můžeme používat i jako přísadu do polévek, jak čerstvé tak i sušené.
Kořen smetánky podporuje produkci žluči a celkově má příznivý vliv na trávení. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují , snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu i krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.
Pampeliška se velmi často zpracovává ve výrobě léků. Doma ji můžeme zpracovat v naší kuchyni a připravit z ní velmi chutné pokrmy, saláty,čaje vína apod.
Zde je několik osvědčených receptů:
Pampeliškový sálat I.
Nasbírejte čerstvé, mladé listy pampelišky, nejlépe daleko od rušných silnic. Prvním opláchnutím zredukujete hořčiny, odstraníte zeminu a různé nečistoty. Takto umyté listy dejte krátce do teplé a slané vody. Připravené listy mohou být upraveny stejně, jako děláme hlávkový salát. Pokud máte rádi zálivku s olejem citrónem a kořením, můžete to také vyzkoušet. Vařené brambory s nakrájenými pampeliškovými listy jsou chuťově výborné a zdravé.
Pampeliškový salát II.
Potřebujeme: 2-3 hrsti mladých, světle zelených pampeliškových lístků ,1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa sůl, pepř ,plátky veky, trocha oleje na opečení .
Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky. Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme.
Saláty III.
Pampeliškové polévky
Polévka s houbami
Suroviny: střední miska různých bylinek, převážně pampeliškových listů, dále kopřivy, kontryhel, jitrocelové listy, šťovík, plicník, řebříček, popenec apod., asi 100 – 150 g na plátky nakrájených hub (např. žampióny, hlíva, anebo lesní houby ) . Sušené houby předem namočíme. Kostka bujonu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 vejce a na dozdobení květy sedmikrásky.
Postup: Na oleji osmahneme cibulku, česnek a houby a zalijeme vroucí vodou. Přidáme bujon, osolíme, okořeníme a vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené byliny, krátce povaříme a vmícháme vejce. Na talíři ozdobíme květy sedmikrásek
Zeleninová polévka s pampeliškou
Osmažíme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory. Zahustíme zátřepkou z mouky a mléka (smetany), povaříme a před dokončením přidáme drobně nakrájené lístky pampelišky. Dochutíme pepřem (lepší je bílý) a přidáme kousek másla a zelenou petrželku.
Kinpiru – japonské jídlo
Jarní kořínky pampelišky nakrájíme na kolečka. Pak nakrájíme stejné množství mrkve, kousky by měly být přibližně stejně velké. Na oleji smažíme 7-8 minut pampelišku, pak přidáme mrkev, zalijeme vodou a sojovou omáčkou, dusíme dalších 7-8 minut. Podáváme s brambory nebo rýží.
Kapary (falešné)
Natrháme pevná poupata pampelišky. Asi 15 -25 minut předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.
Jak je vidět možností využití smetánky lékařské v naši kuchyni je opravdu hodně a podle naší vlastní zkušenosti můžeme tyto jídla , které zlepšují naše zdraví doporučit.