Na letošní dovolené v Chorvatsku jsme si cíleně udělali výlet do velmi starého královského města Nin, které je mimo jiné známé jedním z nejstarších solivaru v Chorvatsku. Solivar je způsob získávání kvalitní mořské soli odpařováním mořské vody v mělkých lagunách přírodními postupy.
Vzniká tak velmi zdravý produkt -přírodní mořská sůl, která dodává tělu mnoho důležitých stopových prvků.
Kamenná sůl nebo mořská?
Při výběru přírodní mořské soli, máme na výběr ze dvou základních typů, a oba mají své výhody a nevýhody:
Kamenná sůl, která se těží v solných dolech je velmi starou solí. Náklady na získáni takové soli nejsou tak vysoké a bývá obvykle levnější jako sůl mořská.
Nová mořská sůl je vyráběna odpařováním z čerstvé mořské vody. Výhodou této soli je to, že může obsahovat více minerálních látek, které někdy chybí v kamenné soli.
A právě v městě Nin se vyrábí takováto kvalitní sůl v biokvalitě, bez příměsí.
Kterou ze solí máme používat?
Obecně platí, že je vhodné používat jednu z nich. Vyhýbáme se pouze solím rafinovaným to je stolním kuchyňským solí.
Kdy solit jídlo?
Je dobré osolit jídlo těsně před konzumaci. Jinými slovy, vařit jídla bez soli a před dokončením pokrmu jídlo osolit.
Kolik soli bychom měli spotřebovat?
Většině dospělým lidem stačí dávka do 2000 mg nerafinované mořské soli denně. Děti potřebují méně, v závislosti na jejich velikosti a hmotnosti.
Účinky mořské soli.
Přírodní sůl je obecně velmi zdravý produkt. Nerafinovaná mořská sůl je důležitým zdrojem minerálů. To je dnes zvláště důležité , protože ve velké míře jíme potraviny s velkým minerálním deficitem kvůli hybridním plodinám, moderním technologiím při zpracování potravin a rafinaci.
Mořská sůl má malý nebo žádný účinek na krevní tlak. Pomáhá udržovat elektrolyt a osmotickou rovnováhu. Má také alkalizující účinek na organismus a v čínské lékařské terminologii je extrémně jang .
Sodík , je rozhodující pro osmotickou rovnováhu a důležitý k rozpuštění jiných minerálů v krvi. Nedostatek sodíku způsobuje , že se tyto jiné minerály stávají pro tělo nedostupné a sráží se do měkkých tkání. Vyhnout se používání kvalitní mořské soli je třeba jen zřídka, a často je to i nebezpečné, protože tato sůl je zdrojem důležitých minerálních látek. Mořská sůl je vhodná téměř pro každého. Většina lidí ji velmi dobře toleruje bez nežádoucích účinků, pokud je správně používána. U vysokého krevního tlaku může mořská sůl pomoci tento tlak eliminovat.
Co je stolní sůl?
Stolní sůl je vysoce rafinovaný produkt a je to jedna z nejhorších a nejvíce nezdravých potravin. Prakticky všechny jeho stopové minerály chybí tak, že je to téměř čistý chlorid sodný. Tyto stopové prvky jsou se soli odstraněny a prodávány samostatně. Taková sůl by měl být zcela zakázána a naše zdraví by bylo mnohem lepší.
Nevyvážený obsah minerálních látek u takové to soli ve skutečnosti způsobí další minerální nerovnováhu, protože je příliš vysoký obsah sodíku a velmi nízký obsah vápníku a hořčíku, dvou životně důležitých minerálních látek, které právě mořská sůl obsahuje.
Stolní sůl má často i hliník k zlepšení sypkosti a je často bělena jinými toxickými chemikáliemi. Je to nedobrý , toxický produkt, kterému by jsme se měli obloukem vyhnout.
Sůl a hořčík
Jedním z nejdůležitějších minerálů , který chybí v rafinované kuchyňské soli je hořčík. Hořčík je potřebný pro více než 1000 enzymů v našem těle a je deficitní ve výživě většiny lidí.
Hořčík bohužel chybí ve většině rafinovaných potravinách. Mletí a úprava pšenice, aby se dosáhlo bílé mouky odstraňuje 85% hořčíku. Rafinace cukrové třtiny odstraňuje 98% hořčíku. Bílá mouka, bílý cukr a rafinovaná stolní sůl jsou bohužel nejčastěji používané přísady ve stravě miliónů lidí. Hořčík má vyrovnávací vliv na sodík. Hořčík má relaxační vliv na srdce, což je jeden z důvodů, proč je aplikován při průběhu infarktu
Hořčík a krevní tlak.
Krevní tlak se zvyšuje po účinku stolní soli kvůli svému vysokému obsahu sodíku a nedostatku hořčíku . Dochází k silné nerovnováze. To má vliv na snížení hladiny hořčíku, které mohou sevřít tepny a zvýšit tak krevní tlak.
Mořská sůl obsahuje velké množství hořčíku, což je důvod, proč obvykle nemá na krevní tlak vůbec vliv, proto by v kuchyni měla být k vaření pouze mořská sůl. Pokud má člověk přiměřené množství biologicky dostupného hořčíku nemá i zvýšené množství soli na krevní tlak žádný vliv. Nicméně , potravinové zdroje hořčíku jsou dnes dost vzácné, což je důvod, proč by měl každý člověk doplňovat hořčík v potravních doplňcích stravy. Velmi kvalitní hořčík je od společnosti Nutrilite od Amway.
Sodík a sůl v naší stravě
Mnoho přírodních potravin obsahují sodík. Vynikajícím zdrojem je zelenina všeho druhu, jako je mrkev a řepa. Červené maso, drůbež, vejce a ryby jsou také vynikajícím zdrojem. Rafinované potraviny mají nedostatkem přírodního sodíku, ale jsou doplněný rafinovanou solí. Mnoho rafinovaných potravin jsou nevýrazné chuti z důvodu špatné kvality jejich složek. Ve snaze, aby se dochutily přidává se stolní sůl často ve velkém množství.
Mezi takové potraviny patří hranolky , chipsy, pečivo, solené ryby, zpracované maso a konzervované polévky. Mnoho dalších rafinovaných potravin obsahují překvapivé množství rafinované kuchyňské soli.
GLUTAMAN SODNÝ
Produkt související s kuchyňskou solí, je glutamát sodný nebo MSG. Tato potravinářská přídatná látka je široce používaná jako látka zvýrazňující chuť v tisících připravených jídel. Je také široce používán v čínské kuchyni, v sáčkových polévkách a dalších zpracovaných potravinách.
Závěr je , že používání kvalitní mořské soli vždy eliminujeme nežádoucí účinky obyčejné stolní kuchyňské soli. Zde je odkaz na stránky ninského solivaru v Chorvatsku